perjantai 14. lokakuuta 2016

Vesikon asuinpaikka ja syöminen

Asuminen
Vesikot asuvat makeassa vedessä, ja harvoin lähtevät yli sadan metrin kaukaisuuteen rannastaan. Vesikolla on pysyvä pesä, mutta väliaikaisia suojia. Pesä ei ole monimutkainen, vaan se koostuu yhdestä tai kahdesta kohdasta 8-10cm ja halkaisijaltaan 1, 5m. Pesät on vuorattu oljilla, sammaleella, hiirenvillalla ja linnunhöyhenillä.
Vesikko viihtyy kylmällä säällä pesässään.Vesikot elävät järvien, jokien, ja purojen tiheän kasvillisuuden suojassa. Vesikko on yksinelävä laji, eli se elää yksin.
Vesikko tekee pesänsä yleensä rantatörmän onkaloon, jonne naaras synnyttää poikasensa keväällä. Käytännössä vesikko on sukupuuttoon kuollut Suomessa, ja viimeisin todistettu havainto sellaisesta on vuodelta 1992 Sotkamosta. Osasyyksi Vesikon katoamisesta Suomesta on epäilty vahvaa minkkikantaa, sekä minkkikanta estää vesikon paluun Suomeen. 


Kuva: Josef Hlasek
Ruoka
Vesikot metsästävät öisin vedessä sekä maalla, ja syövät monipuolisesti  pieniä nisäkkäitä, lintuja, sammakkoja, nilviäisiä, rapuja, kaloja ja hyönteisiä. Myyrät ovat tärkeä ravinnonlähde vesikolle, samoin kuin kalatkin. Minkki vaatii päivittäin ruokaa 140-180 grammaa. Erot minkin ja vesikon ruokavaliossa ovat pieniä.

Lähteet:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti